Arkisto: Elokuu 2009

Tein tänään

Keskiviikkona 12. elokuuta 2009

radio-ohjelman peruspalveluista.Sen ensilähetys oli Robin Hoodissa 91,5Mhz tänään 12.8 klo 14.30.Uusinnat perjantaina klo 14, lauantaina klo 17, tiistaina klo 11.30 ja 18. Kuuluu myös Helsingissä Lähiradion taajuudella 100,3 Mhz  torstaisin klo 11.00 ja tietysti osoitteessa www.radiorobinhood.fi.

Lisäksi haastattelin kaupunginvaltuutettu, ylilääkäri Jukka Kärkkäistä. Tämä haastattelu kuullaan 26.8 klo 14.30 ja uusinnat kuten yllä.

Päivän tärkein uutinen, Turun peruspalvelulautakunnan yksimielinen päätös lomautusten peruuttamisesta ei valitettavasti ehtinyt ohjelmaan, mutta Radio Vasuri onkin asioita taustoittava ohjelma ja seuraa mm. peruspalvelujen tilannetta Turussa pitkällä tähtäyksellä. Myös etuuskäsittelyyn päätettiin palkata lisää henkilökuntaa ( 10 määräaikaista), jotta laiton tilanne etuuskäsittelyajoissa saataisiin kuriin Turussa. Myös Jukka Kärkkäisen valtuustoaloite, jonka mukaan terveyskeskuksen on kirjoitettava potilaalle maksusitoumus lähettäessään tämän yksityiselle oli käsittelyssä.

Jatkan ohjelmissani ongelmien käsittelyä, joten olkaapa edelleenkin yhteydessä radiovasuri@gmail.com. Ensi viikolla, 19.8 tulee kulttuuripoliittinen ohjelma joka käsittelee mm. kirjastoja ja talonvaltauksia. Myös kulttuurista tulee lisää ohjelmia jatkossa kuten mm. liikunnasta, opetuksesta, satamasta, kaavoituksesta jne . Ajankohtaisin aihe on ensi vuoden budjetti, joka saattaa siirtää em. ohjelmien lähetysaikoja.

Pysykää kuulolla!

Tuomas Nevanlinna Helsingin Sanomissa 1.7.2009

Tiistaina 11. elokuuta 2009

Perusvasemmistolaiset

1.7.2009 3:00

A A

TUOMAS NEVANLINNA

Perussuomalaiset on vasemmistopuolue, joka etsii syyllisiä väärästä paikasta. Uskaltaisinko suorastaan kompata Leniniä ja sanoa, että se on työväenpuolue, jonka kannattajilla on väärä tietoisuus. Sehän kannattaa työväen elinolojen ja oikeuksien parantamista.

Ai niin, lukuun ottamatta homoja ja maahanmuuttajia. Perussuomalaiset poliitikot eivät tosin myönnä tätä varausta – hehän vain kannattavat mutkattomia perhearvoja ja “asiallista keskustelua” aroista aiheista. Ehkä vilpittömästikin. Silti kyseessä on objektiivinen valhe. Persujen kannatus perustuu epämääräisenä vellovaan rasismiin ja homofobiaan, halusi puolueen johto tai sen yhden miehen älymystö sitä tai ei.

 

Mitä vasemmiston tulisi sitten tehdä? Ensinnäkin sen tulisi olla populistisempi. Tietenkään “asiat eivät ole niin yksinkertaisia”. Silti on aivan totta sanoa, että suuryhtiöt ja finanssikapitalistit vedättävät maailmaa (muun muassa nykyisellä lamalla) kun taas on simppelisti epätotta väittää, että syypäitä ongelmiimme olisivat vääränväriset onnenonkijat tai suomalaisten rakkauselämä. Vasemmiston tulisi vetää herraviha ja kapitalismin syyttäminen avoimesti kehiin.

Vasemmistoa on pidätellyt tästä raikkaasta kielenkäytöstä se näennäinen tosiseikka, ettei sosialistista vaihtoehtoa enää ole. Se on kuitenkin silkka osatotuus: vain keskusjohtoinen suunnittelusosialismi ei enää ole vaihtoehto. Muita vaihtoehtoja on vaikka kuinka. Perustulo tai muut radikaalit sosiaalipoliittiset uudistukset ovat vaihtoehtoja. Patentti- ja tekijänoikeuslakien syvällekäyvä uudistaminen on vaihtoehto. Kokonaisvaltaisesti ekologinen energiapolitiikka on vaihtoehto. Ay-liikkeen uudistaminen sen perusidean mukaiseksi on vaihtoehto. Prekariaatin systemaattinen edunvalvonta on vaihtoehto. Internet on liki itsessään vasemmistolainen hanke: informaatio ei ole niukkaa, sillä se ei puolitu jaettaessa.

 

Vaihtoehdot jäävät roikkumaan ideologisesti ilmaan, ellei niillä ole kattotermiä. Ehdotan sellaiseksi sosialismia. Sen lähtökohtana on universalismi, tasa-arvo ja riiston lakkauttaminen. Internet, ekologinen kriisi ja maailmanlama ovat tuoneet massiivisesti esiin sen, että talous on perustavasti kollektiivista toimintaa, jota ei voi rajatta alistaa yksityiselle voitontavoittelulle.

Sosialismin tulee olla monikärkistä, ja se voi perustua vain osittain valtion varaan. Sosialistista on rakentaa ja kehittää (vaikkapa) osuuskuntatoiminnan, pienyrittämisen, uudenlaisten osaamiskollektiivien, nettiyhteisöjen ja infrastruktuurien yhteisomistuksen edellytyksiä suurpääoman vallan kustannuksella.

Sosialismikäsitteen elvyttäminen edellyttää avointa tilintekoa sen historian kanssa. Demareille ei riitä hyvinvointivaltion jämien laiska puolustelu vaalipuheissa, vaan asia on selvitettävä juurta jaksain sekä puheenparren että toiminnan tasolla. Äärivasemmiston on myönnettävä Neuvostoliitto osaksi omaa historiaansa ja pesänselvitysvelvollisuuttaan.

Ei se helppoa tule olemaan. Vaan ei ole helppoa perussuomalaisellakaan, joka pääsee hallituksessa tekemään kompromisseja ja sosiaaliteknologista hienosäätöä. Ja molempia hieman huonommin kuin demarit.

Vasemmistoliiton tiedote

Lauantaina 8. elokuuta 2009

Vasemmistoliiton tiedote

Julkaisuvapaa heti

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki

Paavo Arhinmäki: Valtio-omisteisen Sampon tuesta kokoomukselle nopea
ja puolueeton selvitys

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mielestä
finanssikonserni Sampon kokoomukselle viime eduskuntavaalien alla
antama 75 000 euron tuki on törkeyden huipentuma
vaalirahoitusjupakassa. Arhinmäki vaatii nopeaa ja puolueetonta
selvitystä kyseisestä tuesta.

Suomen valtio on Sampo-konsernin suurin yksittäinen omistaja 14
prosentin omistuksellaan.

Arhinmäki kysyy, onko valtio-omistaja tukia myönnettäessä ollut
tietoinen siitä, että kokoomukselle suunnataan valtavat summat rahaa.

- Kaikki suomalaiset omistavat yhdessä suuren osan Samposta. Nyt
kansalaisten kannalta on äärimmäisen tärkeää tietää, kuka on tehnyt
Sampo-konsernissa päätöksen kokoomukselle annetusta jättituesta. Asia
on selvitettävä nopeasti. Siihen työhön tosin tuskin kelpaa
kokoomuslainen ministeri Jyri Häkämies, joka vastaa
omistajaohjauksesta myös Sampon osalta, Arhinmäki toteaa.

Arhinmäen mielestä Kokoomuksen saama Sampo-tuki on arveluttavaa senkin
takia, että finanssialan lainsäädäntöä ollaan parhaillaan uudistamassa.

- Valtionvarainministeriössä käsitellään parhaillaan eläkesäästämisen
verokohtelun uudistamista. Kuinka saadaan varmuus siitä, ettei
hallituksen toisen valtapuolueen finanssikonsernilta saama jättituki
vaikuta lainsäädännön lopputulemiin?

- Suomesta ollaan myös tekemässä veroparatiisia, kun
valtionvarainministeriössä kaavaillaan muutoksia
sijoitusrahastolakiin, jolloin nimetön ja veroton sijoittaminen
mahdollistuisi. Poliisi ja verottaja vastustavat tätä hanketta. Silti
kokoomusvetoisessa ministeriössä tätä suunnitelmaa viedään eteenpäin
ja laitetaan rehelliset veronmaksajat tämänkin maksajiksi.

Lisätiedot:
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki 050 512 17 13

***

Mirka Muukkonen
Puheenjohtaja
Vasemmistoliiton Turun kunnallisjärjestö
http://www.turunvasemmistoliitto.fi

Haastattelu Turun Sanomissa 1.8. 2009

Maanantaina 3. elokuuta 2009

lehtijuttu.jpg