Lasse Suonpää kirjoittaa asiaa

Lasse Suonpää Turun Sanomissa 13.8 kun hätäkeskus ei vastaa

Viime vuosina en ole juurikaan nähnyt korkeitten poliittisten päättäjien tai virkamiesten julkisuudessa käymää arvokeskustelua, sitä keskustelua, jossa avoimesti kerrotaan mielipiteitä miten niukkenevat resurssit käytetään kuntalaisten parhaaksi kunnan perustehtävä huomioiden. Ehkä kabineteissa, mutta kunnissa edellytetään laajaa julkista keskustelua jo suunnitelmien alkuvaiheesta alkaen. Valtiovaltaa syyttelemällä eivät asiat korjaannu veronmaksajien vaatimaan suuntaan.

Turku on mielestäni vakavasti sairas. Kaupungin poliittista eliittiä ja johtavia virkamiehiä näyttää enemmän kiinnostavat, saadaanko toriparkki rakennettua valmiiksi ennen kulttuurikaupunkivuotta 2011 kuin miten peruspalvelut saadaan edes tyydyttävään kuntoon.

Niin sanottu kehysbudjetointi saattoi olla oikea ratkaisu 1980-90 -luvun vaihteen lamavuosien jälkeiseen aikaan, mutta sen jatkaminen korkeasuhdanteessa viime vuosien aikana on ollut pään panemista pensaaseen ja vastuunpakoilua.

Asioitten hoito tyylillä, että hallintokunnille annetaan määräraha ja sanotaan, että sillä on tultava toimeen, kohdentakaa itse, ei tuo ratkaisua kiireisimpiin uudistustarpeisiin. Tarvitaan avointa arvokeskustelua. Luulisi poliitikoilla olevan siihen tarvettakin, kunnallisvaalitkin kun ovat jo ovella.

Lasse Suonpää

Julkaistu 13.8.2008 2:32:10

 

Äärikapitalismiin kuuluu olennaisena osana arvojen häviäminen. Suomessa tämä on havaittavissa erityisen selkeästi koska suomalaiset kovin mielellään menevät joukon jatkona, muodin mukaan, ja muotia on nykyisin arvottomuus ja kyynisyys. Kun kohtaamme ongelmia kohautamme olkapäitämme vaikka ongelmiin piäisi puuttua heti ennen kuin ne paisuvat isoiksi. Kaikkinainen ennaltaehkäisy puuttuu rahan mukaan tanssivasta maailmasta ja tämä tulee kalliiksi. On lukemattomia esimerkkejä siitä miten pikavoittoja haluavat vastuuttomat  bisneslierot eivät ylläpidä mitään- vain käyttävät niin kauan kuin savat jotain irti. Oletteko huomanneet reikiä Nesteen pihan asvaltissa? Niissä voi rikkoa autonsa. Samanlaisia monttuja olen nähnyt monen kaupan ja liikekeskuksen pihoissa. Ne ovat siinä vuosikausia eikä kukaan niitä korjaa.

Äärikapitalismi on ryöstökalastukseen verrattavissa olevaa perseilyä. Siitä on päästävä eroon. On pakotettava yritykset tuntemaan vastuunsa siitä, että ympäristöä huolletaan ja ylläpidetään. Jos tätä vastuuta, joka tavalliselle kansalaiselle on itsestään selvää, ei tajuta yritysten johdossa ovat kovat lääkkeet tarpeen. Emme voi sallia sitä että kaikenkarvaiset kermankuorijat keräävät voitot ja jättävät veronmaksajat korjaamaan jäljet.

Jätä vastaus