Pupu ja Apu pätkätöissä osa 2

 Alla on kaksi kirjoitusta Turun Sanomien mielipideosastolta 16.8. Joko vihdoinkin tautia aletaan parantaa?

Onko konsultin valinta pelkkä kaupunginjohtajan näytelmä

Turun kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen ja talousjohtaja Ari Mäkinen näyttävät valinneen konsulttiyritys Price WaterhouseCopersin (PWC) esittämään asiantuntijana säästöjä Turun kaupungille.

Pukkinen ja Mäkinen ovat aiemmin laatineet kaksi paperia: Turun kaupungin talousohjelma 2008-2010 ja Turun konsernin omistajapolitiikka.

Se, että nyt on erikseen otettu asiantuntija selittämään, miten Turun kaupungin taloutta pitää hoitaa, osoittaa etteivät Pukkisen ja Mäkisen paperit olekaan asiantuntijoiden laatimia.

Pelkäämme, että edellä mainitun konsultin edustajat yrittävät todistaa, että Pukkisen ja Mäkisen esitykset ovat todella loistavia.

Konsultin papereissa tulee lukemaan, että Kiinteistö Oy Lehtolaakson ja TVT Asunnot Oy:n osakkeet voidaan ilomielin myydä siitä huolimatta, etteivät yhtiöt aiheuta Turun kaupungille mitään kustannuksia. Päinvastoin yhtiöiden omistamilla asuinnoilla kaupunki voi tehdä asuntopolitiikkaa.

Mitä säästöjä myynneillä saavutetaan. Kysymyksessä on paremminkin kaupungin ryöstö köyhiltä kaupunkilaisilta. Pyrkimyksenä on ajaa kaupungin köyhät naapurikuntiin pois hienojen ihmisten silmistä. Anna meidän kaikki kestää.

Kyllä meillä on pässinpäiset kaupunkilaiset, jos hyväksymme Pukkisen esitykset sen enempää ajattelematta. Esitämmekin, että kaikki kaupunkilaiset, ei vain köyhät, maksavat kaupungin johdon munaukset, kun olemme valinneet noin hienot johtajat. Kunnallisveroa tulee nostaa, jollei muu auta.

Raimo Matias Lehmuskari

Turun kaupungin ent. sosiaalityöntekijä TVT Asunnot Oy:n asukas

Tuula Anneli Mannonen

Ent. kampaaja Kiinteistö Oy Lehtolaakson asukas

Timo Johannes Mäkelä

Yrittäjä

Ari Tapio Tokoi

Työtön TVT Asunnot Oy:n asukas

Kirjoittajavieras: Teot puhuvat

Erik Koski

Turun kaupungin talous on kuralla vain siksi, että hyvä veli -politiikka voi hyvin ja elää paremmin Turussa kuin missään Pohjois-Euroopassa, tai ainakin Suomessa. Se viittaa voimakkaasti ”salaseuraisuuteen”.

Kun virkamiehen tai poliitikon lähiomainen taikka hyvä ystävä ei satu löytämään mieleistään puuhastelua vapailta markkinoilta, on aina vapaana tilapäinen ”projekti” taikka muu hommeli kaupungin palveluksessa, ja se jatkuu ja jatkuu kunnes julistetaan ”vakinaiseksi”.

l

Kun näin on menetelty kahden suurimman puolueen toimesta vuosikymmenien aikana, ei siis ole ihme, että kaupungin kassa ammottaa tyhjänä ja velkasaldo jatkaa nousuaan. Turussa kaupungin palveluksessa on tarpeeseen nähden ja muihin samankokoisiin kaupunkeihin verrattuna noin 3 000 henkilön ylikuormitus.

Suuri epäkohta turkulaisessa hallintotavassa on, että päättäjä ja virkamies usein ovat sama henkilö, eli virkamies päättää omista tekemisistään poliittisen päättäjän valtuuksin. Se on vähintäänkin brutaalia. Poliittisten ja henkilökohtaisten etujen ajaminen ennen yhteisön (kaupungin) etua on Euroopan unioniin liittymisen jälkeen ns. ”ulkoistamisaallon” myötä saavuttanut mittasuhteet, jotka eivät aina ole olleet kaupungin talouden kannalta suotavia. Vaikuttavat alentavasti kaupungin maksutaseeseen.

l

Aikanaan Turkuun palkattiin maamme korkeimmin palkattu kaupunginjohtaja, jonka uskottiin nostavan kaupungin talouden nousuun. Näin ei kuitenkaan tapahtunut ja hänen esittämänsä keinot ovat osoittautuneet samoiksi joita vähemmän viisaat turkulaispoliitikot ovat aiemmin käyttäneet. Eli myydä mahdollisimman paljon kaupungin verovaroin hankittuja kiinteistöjä. Sekä siirtää kaupungin toimintoja vuokratiloihin vuosikymmeniä kestävillä vuokrasopimuksilla. Tämäntapainen toiminta jatkuu yhä kahden pääpuolueen tuella.

Kuitenkin kansan keskuudessa elää yhä heikko käsitys siitä, että vaaleilla valitut edustajat ensisijaisesti hoitavat yhteisön, tässä tapauksessa Turun kaupungin asioita niin, että kaupungin tuottamalla palvelu- ja yritystoiminnalla taattaisiin mahdollisimman alhainen veroäyri ja hyvät palvelut. Mikään laki ei kiellä kaupunkia osallistumasta liiketoimintaan ja siten alentamaan paineita veroäyriin ja maksuihin.

Pahinta mitä Turulle voisi tapahtua olisi, että samat johtavat poliitikot tulisivat uudelleen valituiksi. Nykyiset niin sanotut päättäjät ovat kykynsä näyttäneet ja köykäisiksi havaittu.

Kirjoittaja on turkulainen kirjailija.

Julkaistu 16.8.2008 2:31:38

 

Jätä vastaus