Turun Sanomat ei julkaise Suomista- onneksi kuitenkin muita

 Allaoleva teksti voisi hyvin olla minun kynästäni lähtöisin- vaan ei ole. Turun Sanomat on nähnyt hyväksi hylätä kirjoitukseni kerran toisensa jälkeen.Onneksi muut samoin ajattelevat saavat äänensä kuuluviin.

Ostopalvelujen suhteen kannatan varovaisuutta.Ainakin palvelun tuotantoa on pystyttävä valvomaan. Yleensä on parempi että kunta tuottaa palvelut itse- se ainakin noudattaa lakeja ja käryää helposti jos ei noudata.

Hataria lupauksia

Eräs kunnallisvaalien suosituin aihe on ulkoistaminen, vaikka keskustelua pitäisi käydä ajatuksena millä turvallisimmin ja tehokkaimmin tulevaisuudessa kasvava palvelujen tarve tuotetaan.

Lähtökohtana pitää olla, että kyse on yhteiskunnan lakiin tai asetuksiin perustuvasta velvollisuudesta, jota ei pidä jättää markkinavoimien armoille.

Yhteiskunnalla pitää aina olla niin suuri osuus tässä työssä, että tuottajat eivät kirjoittamattomin kartellisopimuksin pääse rohmuamaan. Katsastustoiminta on nykyisin varoittava esimerkki yritystoiminnasta, jossa laki takaa asiakkaat ja yksityinen kerää voitot.

Eräs kummallisuus ajatuksessa ostopalveluista on, kun luotetaan, että palvelun tuottaja huolehtii ja valvoo että ”tuote” on sopimuksen mukainen ja hyvänlaatuinen. Yhteiskunnassa ei tehdä millään muulla alalla sopimuksia tällä periaatteella. Jos esimerkiksi rakennusalalla vastuuhenkilö jättää työn valvomatta ja epäonnistuu, hän joutuu syytteeseen, laki jopa edellyttää valvontaa.

On älytön ajatus, että vanhus, vammainen tai edes heidän omaisensa voivat valvonnan tehdä. Pelko, että valitus huomioidaan syrjinnällä tai kiusaamisella on todellinen. Ilmiö esiintyy nykyisin voimakkaana koulussa, työpaikoilla jopa kirkossa ja lastentarhoissa - minne se häviäisi ostopalveluissa.

Siksi ostopalveluiden kustannuksiin tule lisätä täysmääräisesti osto- ja valvontakulut, eikä piilottaa niitä yhteisön yleiskuluihin. Valvonta on välttämätöntä koska viimeaikaiset tapahtumat osoittavat, että voiton tavoittelu hävittää ihmisestä järjen ja inhimillisyyden.

Tarvitaanko ostopalveluja, kyllä. Uskon, että ne tuovat yhteisöön kustannustietoisuutta, uusia ideoita. Näin pitää uskoa. Palvelujen ulkoistaminen monipuolistaa toimintaa, mutta sen on tapahduttava ihmisen ehdoin ja tasapuolisesti.

Maallikko

(Äänestäkää)

Yksi vastaus artikkeliin “Turun Sanomat ei julkaise Suomista- onneksi kuitenkin muita”

  1. Näkyy taas toimivan. Jari Turun valtuustoon!Numero 80 - Villen vaalisivut/VAS/Turku 80 kirjoittaa:

    […] Turun Sanomat ei julkaise Suomista- onneksi kuitenkin muita […]

Jätä vastaus