Satujen saaren satusedät

Islannin kolmen suurinta pankkia - Kaupthing, Landsbanki ja Glitnir - päätyivät viime lokakuussa valtion haltuun. Niiden johtajat ovat Islannin tiedotusvälineiden mukaan paenneet Lontooseen, missä he viettävät huoletonta mutta myös äänetöntä elämää.

- Taitavat olla Bahamalla juhlimassa, arveli uurnille lauantaina saapunut nuori äänestäjä uutistoimisto AFP:lle.

Paremmissakaan piireissä ei tunnu olevan sen yksityiskohtaisempaa tietoa.

- Heitä ei näy missään, ja kovin ovat hiljaisia muutenkin, sanoi Islannin yliopiston ekonomisti Gylfi Zoega.

Maailman vauraimpiin talouksiin kuuluneen Islannin alamäki alkoi juuri pankkikriisistä. Maan talouden ennustetaan tänä vuonna supistuvan kymmenen prosenttia, työttömyys on nousemassa sekin kymmeneen prosenttiin, ja inflaatio pyörii 15 prosentin tuntumassa. Islannin kruunun arvosta haihtui viime vuonna 44 prosenttia.

Pankkitoimihenkilöiden liitosta kerrotaan, että alan 5 000 työntekijästä on viimeksi kuluneen vuoden aikana 1 500 siirretty kilometritehtaalle.

Islannin talouden romahduksesta on käynnistetty useita selvityksiä. Parlamentin asettaman komitean raportin on määrä valmistua marraskuussa.

Toistaiseksi ketään ei ole asetettu syytteeseen väärinkäytöksistä. “Kyllä kansa tietää” näyttää silti olevan Islannissakin ajan sana: Reykjavikin keskustassa sijaitsevassa Sodoma-baarissa urinaalit on päällystetty pankinjohtajien kuvilla.

Lähde: Ylen uutiset 26.4 2009

Satusedät ovat siis jättäneet saarensa. Milloinkahan Suomen vastaavat rosvot lähtevät ihannemaahansa Capitaliaan?

Islannin vaaleista on muuten uutisoitu kovin niukasti ja tarkoitushakuisesti. Tässä tuloksia: Vasemmistovihreät 21,7 %, sosialidemokraatit 29,8 %, konservatiivinen Itsenäisyyspuolue 24 %. Uuden poliittisen liikkeen tietoja ei kukaan kerro….

Mutta loistava voitto siis vasemmistolle! Kannatus nousi 14:sta lähes 22 prosenttiin. Tästä on hyvä jatkaa. Toivottavasti myös Suomessa Vasemmistoliitto saa ansaitsemansa vaalivoiton eurovaaleissa.

Yksi vastaus artikkeliin “Satujen saaren satusedät”

  1. Islanti - Jari Suominen/VAS/Turku kirjoittaa:

    […] Satujen saaren satusedät […]

Jätä vastaus