Katastrofi

Meneillään oleva maailmanlaajuinen talouskriisi on muuttumassa myös inhimilliseksi katastrofiksi, sanovat sunnuntaina kevätkokouksensa pitäneet Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja Maailmanpankki.

Jo tähän mennessä äkillisesti pahentunut talouskriisi on ajanut 50 miljoonaa ihmistä äärimmäiseen köyhyyteen, rahoituslaitokset sanovat. Laitokset kehoittavat valtioita nopeuttamaan talouskriisiä lieventäviä toimenpiteitä. Erityisen tärkeää on, että kehitysmaat pääsevät mukaan toipumisprosessiin.

Maailmanpankki julkaisi lauantaina 55 miljardin dollarin suuruisen investointiohjelman, joka on tähdätty kehitysmaiden infrastruktuurin kehittämiseen.

IMF on aiemmin ennustanut, että koko maailman bruttokansantuote laskee tänä vuonna 1,3 prosenttia, mutta nousee ensi vuonna jo 1,9 prosenttia.

AFP, YLE Uutiset Yllä oleva tuore uutinen on mitä vakavinta laatua oleva muistutus myös Suomen hallitukselle! Suomalainen köyhyys on saavuttamassa mittasuhteet jotka ovat sietämättömiä. Pian jo miljoona suomalaista elää köyhyysrajan alapuolella ja he ovat vaarassa vaurioitua pysyvästi ja jopa kuolla tilanteen jatkuessa. Hallituksen onkin nyt otettava lusikka kauniiseen käteen ja elvytettävä kaikkein pienituloisimpien ostovoimaa. Tämä sosiaalinen investointi tapahtuu parhaiten niin, että tulonhankkimisvähennyksen alarajaa nostetaan siten, että alle 10000 euron vuositulot tulevat verovapaiksi. Valtion on kompensoitava kunnille tästä johtuva verotulojen väheneminen. Myös peruspalvelut on turvattava lisäämällä valtionosuuksia kunnille. Katastrofi on vielä vältettävissä näillä toimenpiteillä jotka myös elvyttävät kotimarkkinoita voimakkaasti ja lisäävät työllisyyttä.

Mitä tulee kehitysmaissa jo olevaan katastrofiin on Suomen kehitysapu heti nostettava tasolle 0,7 % kansantulosta.

Nämä uudiostukset on rahoitettava lainanotolla ja varakkaiden verotuksen kiristämisellä. Toimenpiteillä on kiire.

Jätä vastaus