Johannes Yrttiahon lisäbudjettiehdotus olisi ollut järkevä

Sitä kannatti viisi Vasemmistoliiton valtuutettua ja osin pari muuta. Koko ajan on ollut tiedossa että pandemiavaara on olemassa- silti Turun valtuusto jatkoi ideologisella, ihmisyyden vastaisella linjallaan ja päätti lomauttaa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön samoin kuin opettajat.

Vain raha ja henkilökohtainen etu tuntuvat ratkaisevan Turun valtuustossa silloinkin kun päätetään ihmisten henkeeen ja terveyteen vaikuttavista asioista. Yrttiahon ehdotus lisävelan ottamisesta oli järkevä myös taloudellisesti alhaisten korkojen vallitessa. Ideologia voitti siis terveen järjen ja leikkaava lisäbudjetti kaikkine seurauksineen tuli voimaan.

Maan hallituksella olisi mahdollisuus puuttua asioihin. laki , joka vaatii kuntia tasapainottamaan taloutensa leikkauksilla, olisi asetettava lepäämään laman ja pandemiauhan ajaksi ja sen jälkeenkin olisi tarkoin mietittävä miten kunnat voivat ylläpitää palvelujaan. Mm. verorälssi olisi poistettava eli kaikkien olisi maksettava veroa ja veronkierto olisi tehtävä rikolliseksi, jota se käytännössä onkin.

Ohessa Pekka Kirstilän, suuresti arvostamani lääkärin , kirjoitus Turun Sanomissa 14.7

Turun varauduttava
paremmin pandemiaan

Turun Sanomat 14.7 2009 02:30:22

Espanjantauti, aasialainen, hongkongilainen ovat tuttuja monelle varttuneelle kansalaiselle. Kausi-influenssa, lintuinfluenssa ja sikainfluenssa lienevät iskostuneet tänä päivänä jo jokaisen tietoisuuteen. Nykyajan kulkutauteja kaikki ja yhteistä niille on aiheuttaja influenssavirus A.

Influenssa ei yleensä ole vaarallinen sairaus vastustuskyvyltään terveelle ihmiselle. Monelle kroonista sairautta potevalle ja iäkkäälle jokavuotinen kausi-influenssakin saattaa olla kohtalokas.

Arvaamattomaksi influenssan tekee viruksen jatkuva muuntuminen. Siksi sen kerran sairastanut ei saa vastustuskykyä tuleviin epidemioihin, eikä rokotuskaan anna pysyvää suojaa.

Vakavia epidemioita syntyy silloin, kun virus sattuu muuntumaan täysin uudeksi, herkästi tarttuvaksi ja vaikeita taudinmuotoja aiheuttavaksi. Nyt uhkaava sikainfluenssaksi kutsuttu A/H1NI- viruksen aiheuttama tauti on uusi, mutta ainakaan toistaiseksi se ei ole ollut kovin herkästi tarttuva eikä erityisen vakava.

Influenssapandemia on maailmanlaajuisesti leviävä tartunta, joten sen torjunnankin on oltava globaalia. Pandemian torjunta on suunniteltava keskitetysti ja toimenpiteet tapahtuvat porrastetusti, mutta käytännön hoitovastuu on siellä, missä ihmisistä muutoinkin huolehditaan eli heidän kotipaikkakunnillaan.

Pandemia on yhteiskunnan kaikkia toimintoja koetteleva kriisitila. Terveydenhuolto on kuitenkin päävastuussa torjunnan suunnittelussa ja hoidon toteutuksessa. On valmistauduttava rokottamaan koko väestö, perustamaan influenssavastaanottoja ja vaativan sairaanhoidon yksiköitä, on varattava lisää hoivahoitopaikkoja ja vastattava paisuvaan kotihoidon tarpeeseen. Tämä kaiken jo olemassa olevan toiminnan lisäksi. Hoitoon osallistuva henkilökunta on suojattava työssä uhkaavalta tartunnalta parhain mahdollisin keinoin.

Sairaanhoidon lisäksi paineita on tiedottamisessa, puhelinliikenteessä, sairaankuljetuksessa, muussa logistiikassa, ruokahuollossa, lähes kaikessa. Tällaiseen valmistautuminen edellyttää vaikeita päätöksiä ja tietenkin rahaa kohteeseen, jonka yksityiskohtia kukaan ei ennalta voi tietää.

Lähes kaikkea muuta on saatavissa rahalla, mutta osaavia ihmisiä välttämättä ei. Nyt työssä olevien voimin ei pandemiasta selvitä. Myös hoitohenkilökunta tulee sairastumaan, vieläpä keskimääräistä useammin. Korvaavia käsiä tullaan tarvitsemaan paljon. Pahimpien uhkakuvien toteutuessa laitoksissa ja kotihoidossa pelkästään Turussa tarvitaan satoja uusia pandemian aikaisia työntekijöitä.

Mahdoton yhtälö on syntymässä nyt, kun Turku päinvastoin kuin moni muu kunta ja alan toimija on päättänyt lomauttaa työntekijänsä. Määräaikaisia työsuhteita ei jatketa, alan ammattilaiset valuvat muualle, eikä paluuta ole. Sekasortoa lisää, kun toimeenpantuja lomautuksia tositilanteessa joudutaan purkamaan. Näillä keinoin pandemia ei ole hallittavissa.

En kadehdi päättäjiä. Toivottavasti he tietävät, mitä ovat tekemässä. Virheellisiksi osoittautuneita päätöksiä voi tietenkin aina muuttaa. Jos rahaa tai tahtoa ei kerta kaikkiaan ole, ovat turkulaiset jäämässä kohtalon huomaan.

Terveyskeskuslääkäri

Turku

Pekka Kirstilä

Jätä vastaus