Mielenosoitus vuokra-asuntojen myyntiä vastaan

ASUNTOKANNAN YKSITYISTÄMINEN NOSTAA VUOKRATASOA

Köyhiä syrjivää asuntopolitiikkaa yritetään jälleen viedä läpi, kun Turun kaupunginjohtaja, Mikko Pukkinen (kok.), ehdottaa myytäväksi 450 kaupungin omistamaa Arava-rahoitteista vuokra-asuntoa. Asia tuodaan käsiteltäväksi 30.11. klo 10 alkavaan kaupunginvaltuuston talousarviokokoukseen.

Asuntotoiminta-Turku haluaa huomioida, että asuntojen vuokrat markkinoilla karkaavat sitä korkeammalle, mitä vähemmän ylläpidetään julkisessa omistuksessa olevaa kohtuuhintaista vuokra-asuntokantaa. Julkisten vuokra-asuntojen roolina on pakottaa myös yksityisten markkinoiden hintatasoa alemmas. Yksityisiä omistajia, joitain säätiöitä lukuunottamatta, ei kiinnosta ylläpitää sosiaalista asumista ilman voitontavoittelua. Eläkevakuutusyhtiötkin ostavat mielellään asuntoja nyt taantuman aikana, asuntojen ollessa halpoja, mutta myyvät ne myöhemmin nousukauden aikana hajautetusti eteenpäin.

Asuntotoiminta-Turku on erityisen huolissaan “pukkislaisen” asuntopolitiikan vaikutuksista vuokralla asuvan köyhimmän kansanosan elämään. Vähävaraisten tuloista hälyttävän suuri osa menee nykyään oman kodin vuokraamiseen, vaikka asumisen pitäisi olla elämän perusedellytys. Julkisella asuntokannalla ei saa pyrkiä tuottamaan voittoa, vaan sillä pitää turvata ihmisten oikeus kohtuuhintaiseen asumiseen. Julkisia asuinalueita voidaan myös kehittää demokratian kautta.

Opiskelijoiden, pätkätyöläisten, lapsiperheiden, työttömien, syrjäytyneiden ja muiden pienituloisten asema käy yhä ahtaammaksi, kun vuokrat nousevat. Uusia asuinalueita kaavoitettaessa pitäisi suunnitella myös vähäosaisille tarkoitettuja edullisia asuntoja, ei pelkkää luksusta. Tuettua asumista eri muodoissaan on myös lisättävä.

Asuntotoiminta-Turku valtasi kuukausi sitten Asunnottomien yönä 17.10. kaupungin tyhjilleen jätetyn kiinteistön Itäiseltä Pitkäkadulta, ja tarjosi hernekeittoa sekä yhden yön hätämajoitusta kodittomille ja epävarmoissa olosuhteissa asuville. Asuntotoiminta-Turku jatkaa toimintaansa järjestämällä myyntiä vastustavan mielenosoituksen
kaupunginvaltuuston ulkopuolella 30.11. klo 9.30, hieman ennen talousarviokokousta, jossa myyntiehdotus tuodaan käsittelyyn. Lisäksi osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun ja otamme suoraan yhteyttä päättäjiin.

Lisätietoja:
Jonne Pohjois-Koivisto, 0400707624
Teea Jäske, 0400485057
Asuntotoiminta-Turun mediayhteyshenkilöt

http://asuntotoimintaturku.blogspot.com/

Jätä vastaus