Ilmiöitä

Yleensä lienee niin, ettei yhteiskunnan vakavia ongelmia pystytä ratkaisemaan ilman että puututaan ongelmien syihin.Puheet aserajoituksista, valvonnan tiukentamisesta ja rangaistusten koventamisesta ovat jatketta harjoitetulle piittaamattomalle politiikalle, jossa ihmiset jätetään yksin ongelmiensa kanssa.Suomessa on säästetty viime laman jälkeen hyvinvointipalveluista.Otan vain yhden esimerkin:mielenterveyspotilaat siirrettiin avohoitoon ja sairaansijoja vähennettiin.Tämä voisi olla positiivista kehitystä ja vähentää mielenterveysongelmia varsinkin kun nykyisin on olemassa tehokkaita lääkkeitä.Avohoito kuitenkin vaatisi toimiakseen tukipalveluja ja näitä eivät poliitikot ole halunneet myöntää.Vaikuttaa siltä että päättäjät mieluummin hyväksyvät väkivallan kuin uhraisivat pennosia kansalaisten hyvinvointiin.

Sosiaalisista investoinneista säästäminen on järjetöntä ja väkivaltaista.Se kasvattaa tuloeroista johtuvia ongelmia.Yhteiskunnassa on oltava voimaannuttamispalveluja niille jotka eivät kestä kovaa kilpailua, ihmisiä on hoidettava.Jos emme näin tee joudumme panostamaan turvapalveluihin emmekä silti ole turvassa.
Väkivalta synnyttää väkivaltaa.On nähtävä myös yhteiskunnan väkivalta yksilöä kohtaan, ilmiötä on tarkasteltava kokonaisuutena.

Terveyskeskuksia pitäisi kehittää toimimaan ennaltaehkäisevinä palveluina.Jos ihminen pääsee johonkin puhumaan ongelmistaan saattaa moni väkivallanteko jäädä tekemättä.Maahanmuuttajien kotoutuminen edellyttää myös tehokasta tukipalvelua, monet heistä kun tulevat sodan olosuhteista jotka eivät voi olla vaikuttamatta mielenterveyteen.
Samalla tavalla kuin yhteiskunta pitää huolta muustakin infrastruktuurista on peruspalveluihin panostettava.Monttuja maanteissä-monttuja päissä.

Olen aina ihmetellyt sitä että meillä on joskus ollut varaa rakentaa rautatiet, mutta niiden ylläpitoon ei ole varaa.Sama koskee terveyskeskuksia ja muita yhteiskunnan palveluja.
Meidän on maksettava veroja jos haluamme turvallisuutta.

Tags: , , , , , ,

Jätä vastaus