TURUN VARHAISJAKAJIEN MITTA TÄYTTYY!

ME VARHAISJAKAJAT VETOAMME MEDIAAN, ETTÄ SUOMESSA ENNENKUULUMATTOMAT RAJUT PALKKALEIKKAUKSET NOSTETTAISIIN YLEISEEN TIETOISUUTEEN JA KESKUSTELUN KOHTEEKSI.

LEHDENJAKAJAT PUDOTETTU PALKKAKUOPPAAN  

Mitäs, jos toukokuussa ilmoitettaisiin kaupan työntekijöille, että kahden viikon kuluttua aletaan maksaa palkkaa myynnin mukaan, hiljaisilta päiviltä pienempi palkka? Tai sanomalehden toimitukselle, että vähemmän palkkaa päiviltä jolloin on ohuempi lehti. No eihän niin voi tehdä. Paitsi että Itella teki niin viime vuonna kesän kynnyksellä. Lehdenjakajille alettiin maksaa päivittäisen lehtimäärän mukaan. Kaupunkijakajien tilipussi keveni kesällä ihmisten muutettua mökeilleen, mutta jakajien laskut eivät yhtään pienentyneet. Kyselin, miten on mahdollista leikata palkkoja 2 viikon varoitusajalla, vastaus oli että “onhan tässä tavallaan yt-neuvottelut olleet päällä koko ajan”.

Tämän vuoden toukokuussa rysähti, leikattiin taas palkkoja ja oikein kunnolla. Lehdenjakajien palkkatasoa on pudotettu noin 25 prosenttia tänä vuonna. Ei kaikilta, vaan niistä, jotka ovat epäonnekseen työssä palkkakeikkausten aloitusalueella. Joillakuilla leikkaus on 35 % , joillakuilla vain 20 %. Mitä isompi työmäärä oli ennen leikkauksia, sitä enemmän palkka putosi. 1300 euroa kuussa tienannut jakaja menetti satasen, 1700 euroa tienannut menetti 400 euroa.

KIEROA PELIÄ POSTIN AMMATTILIITOLTA

Tuntuu erityisen irvokkaalta nyt, kun lehdissä on uutinen siitä, että PAU on julistanut ylityökiellon työtaistelutoimena, jonka tarkoitus on: “Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n tavoitteena on turvata alan työehdot työehtosopimuksella ja torjua työehtojen heikennykset ennen kilpailun avautumista. ” Päiväpostinjakajilta, ”oikeilta postiliittolaisilta”, ei saa leikata prosenttiakaan.

Juuri PAU neuvotteli Itellan kanssa meidän palkkaleikkauksemme, jotka ovat ennenkuulumatonta tasoa. Jollain toisella alalla jo aikomus leikata 5 % synnytti valtavan äläkän viime talvena, mutta meidän ennenkuulumaton palkkaleikkauksemme tehtiin kaikessa hiljaisuudessa, tiedotusvälineissä ei uutisoitu rivilläkään eikä sanallakaan. Sama työnantaja, sama liitto, toisilta viedään kaikessa hiljaisuudessa neljännes-kolmannes palkasta kaikessa hiljaisuudessa, toiset tämä liitto vie työtaisteluun ja julkisuus on näyttävää. Tuhansia työntekijöitä molemmissa työntekijäryhmissä.

VANHA PALKKAUSJÄRJESTELMÄ

Päätoiminen lehdenjakaja on saanut 5-6 tunnin palkan yössä, kuusipäiväistä viikkoa tekevillä siis 30 - 36 palkkatuntia viikossa ja sunnuntaina peruspalkka tuplana. Peruspalkka on 8-9 euroa tunnissa ja siihen yölisä 30 %. Kokonaistuntipalkka on siis yölisällä ollut noin 11 euroa urakkatunnissa ja 30 -36 viikkotunnista on kohtuullinen kokopäivätyön palkka kertynyt. Ripeä jakaja on saanut jaon kuudeksi valmiiksi ja vielä ripeämpi ehtinyt tehdä vielä ylimääräisenkin piirin. Lehtimääräpalkkaus laskee tulotasoa kesäisin  ja alueilla, joilla tilaukset vähenevät, mutta palkalla on vielä pärjännyt.

Tähän saakka. Tämän vuoden keväällä leikattiin palkat kymmenesosalta Turun seudun jakajista niin, että he tekevät enemmän töitä kuin ennen, mutta palkkaa maksetaan vain neljältä tunnilta yössä. Kuusipäiväiset pakkosiirrettiin viiden työpäivän viikkoon. Palkkaa siis tulee enää enintään 20 tunnilta viikossa ja sunnuntailta neljän tunnin peruspalkka tuplana. Pitkään palvelleet saivat hiukan takuupalkkaa joka ei läheskään korvaa menetyksiä. Alle 2 vuotta työsuhteessa olleet eivät saa mitään kompensaatiota vaan palkka romahtaa 1500 - 1600 eurosta 1100 -1200 euroon. Tätä leikkausoperaatiota kutsutaan “optimoinniksi”.

”OPTIMOINTI”

Uudet “neljän tunnin työkokonaisuudet” ovat monet niin raskaita, että ne saa hädin tuskin tehtyä klo 6 määräaikaan mennessä - kesäkelillä. Jotkut taas saa tehtyä ennen kello viittä, eli urakat ovat aika sattumanvaraisesti mitoitettu.

Entä jos alussa ideoidun palkkausmuutoksen yhteydessä olisikin yllätyksenä vaihdettu toimittajien tietokoneen näppäimet uuteen järjestykseen? No eihän siinä olisi mitään järkeä? Entäs tässä: Uudet työkokonaisuudet on suunniteltu sekaviksi ja epäkäytännöllisiksi, jakolistat ovat osin aivan järjettömässä järjestyksessä ja vaikeasti luettavia. Ensimmäiset viikot keväällä ja kesällä jaettiin puhelinluettelomaisilla pikkuprinttilistoilla, joita oli todella hidas ja vaikea lukea vaikka tunsi kadut ja talot, niitä taloja vaan oli vaikea löytää täysin jakotyöhön soveltumattomista luetteloista. Varajakajilla ja sijaisilla oli kaikkein vaikeinta, oli pakko tehdä uusien listojen järjestyksessä ettei mennyt sekaisin eikä eksynyt, työ meni yli kuuden, päätä särki ja pinna oli kireällä. Kadut ja talot hyvin tuntevillakin jakajilla meni tunnin kauemmin kuin ennen samalla alueella, eikä sitä ylimääräistä tuntia kenellekään korvattu. Edelleen epäkäytännöllisessä jakojärjestyksessä autoa pitää käynnistää kymmeniä kertoja ja tyhjäkäyttää tuntikausia. Kaikki loogiset kävelykierrokset oli poistettu ja tarpeelliset ohjeet. Jakolistoja on tehty käsin uusiksi, mutta edelleen useimmista puuttuu esimerkiksi kerrosten rajat kerrostaloista. Enää ei näe yhdellä vilkaisulla, että jaaha seuraavassa kerroksessa on kolme asuntoa ja keskimmäiseen ei mene lehteä. Leikattujen piirien kirjoilla jakaa väärin, “ei tämä olekaan ovi 52 vaan se olikin tuolla ylemmässä kerroksessa…”. Hidasta ja raskasta, täysin turhaan.

Missä muualla suunnitellaan kätevä työ vaikeaksi ja raskaaksi niin että asiakkaat eivät edes saa maksamaansa palvelua? Monessa “optimoiduissa” jakopiirissä tilaajat ovat niin vihaisia että jopa paiskovat lehden jakajan silmille kiljuen että “mitä te oikein ajattelette kun tuotte lehden tämmöiseen aikaan, en minä aamulehteä tämmöiseen aikaan enää tarvitse!”.

MITOITUKSISSA SILKKAA RIISTOA

Vanhalla palkkauksella 45 hissittömän rapun jakopiiristä maksetaan  2,5 tunnin palkka. Leikatulla alueella 27 hissitöntä rappua jakaja juoksee 1 tunnin palkalla. Palkkataso on leikattu PUOLEEN. Niistä 27 leikatusta hissittömästä rapusta siis maksetaan  2 minuuttia per rappu, sisältää auton siirtämisen talosta ja yhtiöstä toiseen. Ei kukaan ennenkään nauttinut juoksurapuista, huippuraskaasta ja ikävästä työstä, mutta niissä oli hieman hissitaloja parempi urakka mikä lohdutti kummasti jos hissittömiin piireihin joutui. Nyt ei saa urakkaa yhtään.

Esityöt eli lehtien laskeminen ja lastaaminen, tilausmuutosten teko jakolistaan, nippujen avaaminen ja pikkulehtien järjestäminen on mitoitettu 10 minuutiksi per työkokonaisuus. Jakajan ”neljän tunnin” piiripaketissa saattaa olla viisikin piiriä, optimoinnissa on tehty älyttömiä pikkupiirejä. Tuo 10 minuuttia saattaa kulua pelkästään ensimmäisen piirin esitöihin, loppu on talkootyötä.

Odotusajat on muutettu. aikaisilla jättöpaikoilla jakajat ovat aina olleet todottamassa lehtiä klo 1.15. Jos lehdet ovat myöhässä, alkaa odotusajan palkka juosta vasta klo 2.10. Niin paljon lehden eivät myöhästy käytännössä koskaan, mutta ihan tavallista on kökkiä odottamassa puoli tuntia palkatta, se on omaa vapaa-aikaa kylmässä työvaatteet päällä. Odotusajan alku on optimoinnin yhteydessä siirretty todella myöhäiseksi, kun kuljetukset myöhästelivät kaiken ollessa piirimuutosten takia sekaisin. Niitä ei sitten palautettu ennalleen.

EI TODELLAKAAN MITÄÄN YT-NEUVOTTELUA…

Leikkausten yhteydessä toitotettiin jakajille, että pitää allekirjoittaa muutospaperi tai ei ole huomenna töitä. “Kenkää tulee jokaiselle joka ei allekirjoita, ei voi mihinkään valittaa koska tämä on liittojen kesken sovittu.” Eräälle meistä luvattiin kenkää koska ei allekirjoittanut optimointipaperia, syynä se, että se perustui liian pieniin vanhoihin työmääriin. Tänä työntekijä odotti koko toukokuun ja kesäloman kutsua irtisanomistilaisuuteen, kysyi sitten henkilöstötilaisuudessa, missä potkut oikein ovat. Hänelle vastattiin että “Helsingissä”. Pyysi pitämään vauhtia, koska syksyllä on hyvät mahdollisuudet löytää uusia työpaikkoja. Edelleen odottelee, ehkä syy on se että on kova jakajapula ja minä teen jatkuvasti melkein kahden jakajan työt. Hän on ollut  varhaisjakajana yli 10 vuotta ja ehkä eniten töitä paiskinut jakaja koko alueella.

Työnantajan ”gorilla” oli jakelupäällikön mukana painostamassa ja uhkailemassa jakajia jopa yöllä, jos jakaja ei ollut haluka allekirjoittamaan karsitun palkan laskelmaa. Tuo gorilla paljastui… jakajien luottamusmieheksi! Että on jakajilla varsinainen ammattiliitto.

Leikkauksissa jakajat eivät saaneet valita uusia piirejään kuten ennen kun on tehty aluemuutoksia niin että jakajien piirejä on pitänyt vaihtaa. Jos jakaja nyt haluaa terveydellisistä ym. syistä vaihtaa saamistaan piireistä sopivampiin piireihin, hän muuttuu uudeksi jakajaksi ja menettää vähäisenkin takuupalkan. Kun leikatun alueen jakaja tekee ylimääräisen leikatun piirin, hän saa siitä leikatun palkan ilman mitään takuupalkkaa. Puoli vuotta nyt on kymmeneosalla jakajista ollut näin, muualla edelleen toiset saavat kevyemmistä töistä sen 30-36 tunnin palkan ja ylimääräisistä piireistä tuplasti palkkaa.

Tämä ei suinkaan ole ensimmäinen leikkaus, vaan viimeisten 10 vuoden aikana on höylätty urakoista 5-10 prosenttiä pariin otteeseen. Kolmantena leikkauksena muutettiin palkka kappalekorvaukseksi, eli jos lehtimäärä putoaa jakopiirissä, putoaa palkkakin.

PALKKATASON MUUTOS ESIMERKKEINÄ:

Kesätyön palkka: Eräs kesäjakaja sai leikatulla alueella käteen 850 euroa kuukauden työstä. Leikkaamattomalla alueella 1200 euroa oli  ihan tavallinen kesäjakajan palkka jos lehtimäätä ei kesällä pudonnut paljoa..

Esimerkki sunnuntailta: “OPTIMOIDUN”  ALUEEN JAKAJA saa neljän tunnin palkan sunnuntaina, siihen  tulee pyhälisä eli peruspalkka tuplana. tuntipalkka yölisällä 11 euroa/tunti + pyhätyön lisä 8 euroa= 19 e tunti. Optimoinnin palkkatakuuta hän saa puolelta 8 euroa. Yhteensä 76 euroa. Hän tekee vielä lisäpiirin, josta maksetaan tunnin palkka ja on valmis klo 7.00. Sunnuntain tienestit yhteensä 103 euroa.

VANHAN PALKKATASON ALUEELLA jakaja tekee omat piirinsä, joista saa 5,5 tunnin palkan. 104,5 euroa. Lisäksi hän tekee kahden tunnin lisäpiirin ja on valmis klo 7.00 Hänen sunnuntain tienestinsä 142,5 euroa. Samasta työmäärästä mistä “optimoitu” jakaja saa monta kymppiä vähemmän.

Arkena optimoitu jakaja saa sen  4 tuntia x 11 e + 8 euroa palkkatakuuta eli 52 euroa. Optimoimaton työkaveri saa 5,5 x 11 eli 61,5  euroa.

Kuukaudessa optimoidun jakajan palkka on noin 1259 euroa. Optimoimattoman palkka on entisellä tasolla noin 1515 euroa. Jos optimoimaton työkaveri on vielä 6-päiväisessä työviikossa, hän saa kuukaudessa palkkaa lähes 1800 euroa kuussa. Sellaiselle jakajalle optimoinnin palkkaleikkaus on jo 500 euroa kuukaudessa.

Toisaalta jotkut “optimoidut” urakat eivät ole neljääkään palkkatuntia yössä, jolloin palkka jää alle tuon 1259 euron ja 1100 euroon, jos jakaja tekee vain omat listatyönsä eikä lisätöitä. Kaikista ei ole lähtemään vieraisiin piireihin tai ei voi tehdä aamulla pitkään jos esim. mies lähtee töihin eikä lapsille ole hoitajaa. Lisäksi kuuden tunnin urakka on raskas - vaikka siitä saakin enää neljän tunnin palkan - ei välttämättä jaksa eikä kroppa kesta enempää kovatahtista jalkatyötä.

Laskelmat ovat karkeita eikä niissä ole huomioitu liitekorvauksia, jakokirjojen vaihtoa ym silppua, joista kertyy yli 50 euroa kuussa.

Ja vertailun vuoksi: postinjakaja, joka tekee työtä päiväsaikaan, osin siistiä sisätyötä (lajittelun osuus), joka ei käytä omaa kulkuneuvoa työssä, joka (yleensä) voi kulkea julkisilla kulkuneuvoilla töihin, jolla on kahvitauko, kahvipöytä, vessa ja muut sosiaalitilat ja joka on tehnyt koko ajan 5-päiväistä viikkoa vapain viikonlopuin, saa edelleen sen 1700 -1800 euroa kuukaudessa eikä häneltä edes aiota leikata yhtään mitään.

“KOTIVARAT”

Työnantaja jakaa lisäpiirit ja vapaayön työt niin, että ensin annetaan töitä kotivaroille ja sitten vasta lisää vakituisille päätoimisille. Työnantaja on katsonut, että nämä tarvittaessa kutsuttavat sivutoimiset, joiden ei tarvitse tulla töihin jos eivät halua, ovat yhtä vakituisia kuin muutkin. Tämä on mielestämme vastoin työsopimuslakia, jonka mukaan vakituisille osa-aikaisille pitää antaa töitä ennen kuin palkataan lisäväkeä. Työnantaja katsoo, että varhaisjakajalla on oikeus vain työsopmuksen mukaisiin piireihinsä ja onhan se kätevää, että kaikilla on mahdollisimman vähän töitä, se vähentää riskiä että jakelu myöhästyy yli kello kuuden. Tilanne on siis usein se, että optimoitu jakaja lähtee kotiin neljän tunnin piireistään ennen  viittä  kotivarojen hyöriessä kuuden nurkille kuuden tunnin vanhan palkkajärjestelmän mukaisessa työkokonaisuudessaan.

OPTIMOINTI JÄISSÄ JA JAKAJIEN EPÄTASA-ARVO VALTAVA

Optimointi on aiheuttanut niin paljon ongelmia jakajien irtisanoutumisina ja jakeluiden myöhästymisinä, että optimointi on pantu jäihin. Mitään ei kuitenkaan työntekijöille ole ilmoitettu vaikka työnantajalta tulee jakajakirjeitä parin viikon välein. Optimoidut jakajat jatkavat samassa kurimuksessa jossa ovat puoli vuotta olleet, jokainen miettii työn vaihtoa. Suurimmalla osalla kuitenkin menee mukavasti koska vain noin viidesosalta Turun jakelualueen jakajista on leikattu palkat. Tämäkö ei ole lain velvoittamaa työntekijöiden tasapuolista kohtelua!

Jakajien epätasa-arvoa voisi tasoittaa antamalla optimoitujen alueiden jakajille lisäpiirejä vanhoilta alueilta, ja vanhaa palkkausjärjestelmää nauttiville jakajille niitä olemattomia leikattuja piirejä lisätöiksi. Mutta työnantaja katsoo, että työt jaetaan esimiesalueittain, olisi lisää vaivaa jos esimiehet joutuisivat suunnitelemaan lisätöiden jakamisen yhdessä. Leikkamattomien alueiden 30-35 vikkotunnin jakajat saavat hyviä puolentoista-kahden tunnin lisäpiirejä, optimoidut 20 viikkotunnin jakajat saavat niitä leikattuja 40 – 60 minuutin lisäpiirejä. Ja vain yhden, koska ne vastaavat työmäärältään niitä isoja vanhan alueen piirejä, useampia ei ehdi tekemään.

Tämmöinen työntekijöiden kohtelu ei ole mahdollista Suomessa, paitsi lehdenjakajilla on, koska meillä ei ole toimivaa liittoa. Lehdenjakajat tupattiin jossain vaiheessa postinjakajien liittoon, jota kiinnostaa vain huolehtia, että postinjakajilta ei leikata. PAU on nyt työtaistelussa ja vahvasti jyrähtää, että postinjakajien työehtoja ei saa heikentää. YHTÄÄN.

Lehdenjakajat ovat kirjoitelleet lehtiin tilanteestaan vuosikausia, mutta kirjoituksia ei julkaista. Lehtien etu on, että niiden jakajat saavat pientä palkkaa. Vai onko - tilaukset ovat selvästi vähentyneet niillä alueilla, joilla lehti on jatkuvasti myöhässä. Jo ennen optimointia on hankalien ja raskaiden piirien työaika leikattu niin pieneksi, että vakituista jakajaa ei ole niihin viime vuosina ole saatu. Liittoon on vedottu mutta liitto ei tee mitään - paitsi siunaa palkanleikkauksia, jotka tulevat yllätyksinä. Tilanne on täysin moraaliton, kyllä Suomen rajuimpien ja ennenkuulumattomien palkkaleikkausten pitäisi olla huomattava uutinen ja julkisen keskustelun kohde!

Varhaisjakajat eivät kuitenkaan uskalla varsinaisesti rettelöidä, koska työnantajalla on direktio-oikeus. Se tarkoittaa, että jos joutuu epäsuosioon, voi saada siirron työkokonaisuuteen, jossa on alle 4 palkkatuntia yössä ja 60 hissitöntä rappua. Vähän niinkuin toissavuosisadan torpparilla: jos nurisi liikaa, sai lehmilleen laitumiksi sen kaukaisen suopellon jossa ne hukkuivat ja söivät myrkkyputkia ja sitten joutui mieron tielle. Lehdenjakajalle loputon portaiden kiipeäminen ylös alas joka yö on todella karua, siinä kurjan työnteon lisäksi hajoavat polvet. Työnantajalla on siis keino savustaa hankala ulos. Tähän vetoomukseen oli kesällä mahdoton löytää allekirjoittajia koska kaikki pelkäsivät työnantajaa, nyt on taloudellinen ahdinko voittanut pelon - osittain, jotkut eivät edes harkitse minkään tekstin allekirjoittamista “koska työnantaja saa kuitenkin tietää allekirjoittajien nimet”.

Lehdenjakajien on todella vaikeaa toimia ryhmänä työsuhdeasioissaan, koska he eivät tunne toisiaan kuin satunnaisesti ne muutamat, jotka hakevat lehtiä samoilta jättöpaikoilta. Ennen oli jakokirjoissa piirien jakajien nimet, työnantaja poisti ne vedoten tietosuojaan. Ihmettelemme, miten toimistoissa ja virastoissa saa olla työntekijöiden nimet ovilla kaiken kansan nähtävillä ja jopa puhelinluetteloissa, kun lehdenjakajien nimet eivät saa olla edes jakajien käytössä olevissa jakolistoissa! Jos haluaa yhteyden johonkuhun toiseen jakajaan ja kysyy esimieheltä tai päivystyksestä hänen puhelinnumeroaan, todetaan että ”emme saa antaa numeroita”. No minkä niminen, kysytään numero numerotiedustelusta. ”Emme saa kertoa nimiä.” No onko se tänään töissä? ”Emme saa kertoa sitäkään”. Olemme salaisia kuin Supon väki. Kun ei liitto meidän työehtojamme ole puolustanut, emme mekään ole siihen mitenkään pystyneet.

Hyvät, tehokkaat jakajat ovat alkaneet vaikuttaa jaloillaan eli ovat lähteneet muihin hommiin. Leikattuihin piireihin ei saada uusia jakajia - no kuka lähtisikään tonnin käteen jäävällä palkalla raskaseen, yksinäiseen työhön, jonka jälkeen ei paivällä kauheasti jaksa harrastaa. Autokulut (työmatka + jakotyö omalla autolla) ja ehkä lastenhoitomaksut vielä tuosta pikkupalkasta pois niin ei muuta harrastusta tarvitakaan kuin laskujen murehtiminen. 1200 eurolla ei paljon asuntolainoja maksella ja lapsia elätetä.

Lehdenjako on itsenäistä työtä hankalissa olosuhteissa, varsinaista sisätyötä ei ole lainkaan. Lehdenjakoajo on autolle kaikkein kuluttavinta, vähän väliä käynnistetään ja siirretään tai ajetaan ykkösvaihteella postilta portille omakotipiiteissä. Aamuyö on kylmin aika päivästä ja pimeässä liukastelee ja kompastelee vaikka olisi kuinka varovainen. Lehtiä kannetaan käsissä ja larkussa, postinjakajien kärry ei toimi lehdenjakajan vauhdissa. Laukku painaa joskus yli 10 kiloa ja sen kanssa on mentävä reipasta vauhtia. Yötyö on elimistölle kuormittavaa. Työssä ei pidetä taukoja ja työtahti on uusissa “optimoiduissa” urakoissa kova. Säässä kuin säässä on määräaika klo 6, jolloin lehdet pitäisi olla jaettuna, eikä ekstraa makseta vaikka olisi lumipyryssä lunta puolireiteen. Ja säässä kuin säässä pitää olla todella taitava ja varovainen autoilija, ettei peruuta sen mustiin pukeutuneen juovuksissa säntäilevän heijastimettoman juhlijan tai valottoman pyöräilijän päälle. Turussa on suuri määrä eri lehtiä, jaamme Turun Sanomia arki ja viikonloppu, Hesaria arki + ma-pe + la-su + su, Hufvudstadsbladetia samat lajit, ÅU jokapäivä + la, Demari-päivälehteä, Salon Seudun Sanomia, Kunnallislehteä, Rannikkoseutua… Tarkkana pitää olla ja huolellinen. Virheitä saisi sattua yksi kahtatuhatta jaettua lehteä kohti eli noin kaksi virhettä kuukaudessa. Vaikka virheen olisi tehnyt tilausmerkinnöissä edellisen päivän jakaja, tulee huomautus ja moitekirje sille, jonka työvuorossa on joltakulta lehti jäänyt saamatta. Tai jos virheen on tehnyt tilauspäivystys, jolle jakajan on asianmukaisesti ilmoittanut jakelun venyvän yli klo kuuden esimerkiksi lisäpiirien takia mutta päivystäjä ei ole katsonut päätteeltään oikein tilaajan soittaessa heti kuuden jälkeen.

Turussa lokakuussa 2010

TIEDOTE
30.10.2010

Vapaa julkaistavaksi heti

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jyrki Yrttiaho

Jyrki Yrttiaho:

ITELLA NÄYTTÄÄ HUONOA ESIMERKKIÄ ALENTAMALLA LEHDENJAKAJIEN PALKKOJA

Kansanedustaja Jyrki Yrttiaho pitää pöyristyttävänä tietoa, että Turun seudulla on Itella Oyj:n toimesta leikattu lehdenjakajien palkkoja jopa 20 – 35 prosentilla. Varhaisjakajille ryhdyttiin vuosi sitten maksamaan palkkaa jaettavien lehtien määrän mukaan.

– Palkkausjärjestelmän muutoksen yhteydessä on toteutettu osalle jakajista ns. ”työkokonaisuuksien ja mitoituksen uudelleenoptimointi”, jonka seurauksena heidän maksettu työaikansa lyheni 5 – 6 tunnista/yö neljään tuntiin. Päätoiminen lehdenjakaja on tehnyt normaalisti 5 – 6 tuntia yössä kuutena päivänä viikossa, eli 30 – 36 palkallista tuntia viikossa. Nyt osa jakajista siirrettiin ”neljän tunnin työkokonaisuuden” ja 20 viikkotyöajan piiriin. Heidän kuukausiansionsa romahti 1500 – 1600 eurosta 1100 – 1200 euroon, Yrttiaho hämmästelee valtioyhtiö Itellan toimintaa.

– Työntekijöiden yhteydenottojen ja palautteen perusteella on perusteltu syy epäillä työnantajan rikkoneen yhteistoimintamenettelyä ja painostaneen yksittäisesti työntekijöitä hyväksymään ”optimointisuostumuksen” ts. työsopimuksensa ehtojen muuttamisen.

Yrttiaho katsoo, että Itella Oyj:n tulisi valtionyhtiönä noudattaa esimerkillisesti voimassa olevaa työlainsäädäntöä ja sopimuksia sekä kohdella työntekijöitään yhdenvertaisesti.

Hän jätti asiasta kirjallisen kysymyksen.

Lisätietoja:

Jyrki Yrttiaho, 050 512 2959, jyrki.yrttiaho@eduskunta.fi

KIRJALLINEN KYSYMYS

Lehdenjakajien palkkojen alentaminen ja työehtojen heikentäminen

Eduskunnan puhemiehelle

Turun seudulla on Itella Oyj:n toimesta leikattu lehdenjakajien palkkoja jopa 20 – 35 prosentilla. Varhaisjakajille ryhdyttiin vuosi sitten maksamaan palkkaa jaettavien lehtien määrän mukaan. Palkkausjärjestelmän muutoksen yhteydessä on toteutettu osalle jakajista ns. ”työkokonaisuuksien ja mitoituksen uudelleenoptimointi”, jonka seurauksena heidän maksettu työaikansa lyheni 5 – 6 tunnista/yö 4 tuntiin. Päätoiminen lehdenjakaja on tehnyt normaalisti 5 – 6 tuntia yössä kuutena päivänä viikossa, eli 30 – 36 palkallista tuntia viikossa. Nyt osa jakajista siirrettiin ”4 tunnin työkokonaisuuden” ja 20 viikkotyöajan piiriin. Heidän kuukausiansionsa romahti 1500 – 1600 eurosta 1100 – 1200 euroon. Työntekijöiden yhteydenottojen ja palautteen perusteella on perusteltu syy epäillä työnantajan rikkoneen yhteistoimintamenettelyä ja painostaneen yksittäisesti työntekijöitä hyväksymään ”optimointisuostumuksen” ts. työsopimuksensa ehtojen muuttamisen.

Itella Oyj on valtionyhtiö, jonka tulisi esimerkillisesti noudattaa voimassa olevaa työlainsäädäntöä ja sopimuksia sekä kohdella työntekijöitään yhdenvertaisesti.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mihin toimenpiteisiin asianomainen ministeri ryhtyy tai on ryhtynyt Itella Oyj:n menettelyn johdosta? Miten toimitte lehdenjakajien palkka- ja muiden työehtojen sekä yhdenvertaisuuden turvaamiseksi?

Helsingissä 27. päivänä lokakuuta 2010

Jyrki Yrttiaho /vas

Julkaistu 30.10.2010 www.varvas.fi

Keskustelua aiheesta Turun Sanomissa:http://www.ts.fi/online/mielipiteet/lukijoilta/151481.html

Jätä vastaus