Julkista keskustelua sosiaalisessa vaalikoneessa

Viesti # 1

1 vastaus

Sinä kirjoitit29. heinäkuuta 2008 kello 12:15

Monessa kunnassa on kova rahapula ja siksi valtuustoissa ajetaankin yksityistämislinjaa. Turussa kaupungin virkamiesjohto on laatinut taloussuunnitelman , jonka mukaan kaikki kunnan laitokset perustetaan uudelleen liikelaitoksina ja lisäksi myydään paljon kunnan omaisuutta, mm. kaupungin vuokrataloyhtiöt ovat myyntilistalla. Mielestäni on aivan päätöntä yrittääpaikata kunnan taloutta omaisuutta karsimalla. Mieluummin otettaisiin vaikka velkaa tuota omaisuutta vastaan jos tarve on todella kova. Kerran myyty ei enää tuota kunnalle vaan on lisäyksenä menopuolella , josta hyvä esimerkki on Turun Puhelin, maamme vanhin kunnallinen puhelinlaitos joka myytiin joitakin vuosia sitten. Nyt se tuottaisi rahaa kaupungille jos olisi vielä kunnan omistama laitos. Vuokratalojen myyminen on kaikkein hulluin ajatus- siitä olisi pelkkiä menoja tulevaisuudessa kun vuokrataso ilman muuta nousee ja kaupunki joutuu sosiaalitoimen kautta tukemaan yksityistä bisnestä. Kaiken lisäksi omaisuus joka on myyty on mennyt useimmiten tosi halvalla.

Viesti # 2

Merva Ester Eirene Mikkola vastasi lähettämääsi viestiin2 tuntia sitten

Ilmeinen thacherismin hyökyaalto, rantautuminen on jo tapahtunut aiemmin.
Kysymys on mielestäni puhtaasta ideologisesta ” kehityssuunnasta”, jossa keskeiset tavoitteet ovat tehokkuus ja kilpailukyky. Saatetaan kunta yrityksen kanssa yksi yhteen - ei vain muodot, vaan koko ajattelu.
käsitteitä myöten. New Public Management on kyseessä.

Uusliberaalia liikehdintää on kaikkialla Suomessa
– tavallaan siinä ajetaan kuntaa alas -
käsitteet, kuten tasa-arvo ja eriarvoistuminen, ja sen prosessit on häivytetty pois. Hallinto, ensin liikelaitos (ESPOO ssakin) ja sitten yhtiöittäminen.
Tässä karkaa demokratia tipo tiehen, eikä hallinnon sisään, sen opaakkiuden takia enää näe.
Kansalaisen ja kuntalaisen sijaan tulevat asiakkaat ja kuluttajaliikkeenomainen ajattelu. Kaikki on sama, kuin palveluiden ostajat.
Erityisryhmiä ei ole, sukupuolta ei ole, alueita ei ole.
Hierarkiat nousevat jälleen ja sen mukana autoritaarisuus.

Yksityistäminen ei tule yhtään halvemmaksi. Kunta kerää veroilla varoja suorittaakseen palvelutehtäväänsä. Kun kunta hoitaa palveluja, sen ei tarvitse tuottaa voittoa, vaan hyvinvointia ja oikeudenmukaisuutta.

Yksityistämissä sen sijaan palveluiden lisäksi tulee hoitaa yrittäjäin voitot.
Mihin sitten yritykset investoivat?
Riittävätkö heidän voimavaransa ammatillisen henkilöstön riittävään määrään?
Riittävätkö paukut ylipäätään? Entä yritysten valvonta?
Miten on kuntalaisen turvallisuuden laita? Vanhusten? Lasten?

Täytyy kirkastaa yhteiskuntakäsitettä, mitä se tarkoittaa?
Täytyy vain ponnistella kansalaisyhteiskunnan perusteita takaisin -
kansalaispätevyyttä tarvitaan nyt tai ei koskaan -