Vasemmistoliitto eduskunnassa

Vasemmistoliitto kysyi ruuan hinnan noususta

Torstaina 24.4. olleella eduskunnan suullisella kyselytunnilla Vasemmistoliiton edustajat nostivat esiin ruuan hinnan rakettimaisen hinnannousun. Esimerkiksi juuston, tomaatin, kurkun ja margariinin hinnat ovat muutamassa vuodessa kaksinkertaistuneet.

Vasemmistoliitto kysyikin miten hallitus aikoo taata, että ihmisillä on tulevaisuudessa varaa terveelliseen ja monipuoliseen ravintoon.

Minna Sirno pienennetty.jpg

Kansanedustaja Minna Sirnö.

Kysymyksen esittänyt kansanedustaja Minna Sirnö muistutti, että suomalaisten ruokakori on viimeisen neljän vuoden aikana kallistunut 30 prosentilla.

- Kipeimmin nämä korotukset ovat iskeneet kaikista pienituloisimpiin. Nyt kuitenkin on edessä ilmeisesti vielä rajumpia hinnannousuja, ja nämä hinnannousut uhkaavat syödä loven jopa keskituloisten ruokapöytään, Sirnö sanoi.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila piti ruuan osuutta kulutusmenoista kohtuullisena verrattuna EU:n keskivertotasoon. Myös ruuan hinnannousupaine on pienempää Suomessa kuin keskimäärin EU:ssa.

Sirnö totesi, että tämä ei paljoa lohduta leipäjonoissa olevia ihmisiä.

- Myllypurossa ja muissa ruuanjakopisteissä ympäri Suomea jonot pitenevät. Pahimmillaan esimerkiksi viime vuonna Helsingin seudulla ruokaansa jonotti 7 000 ihmistä, puolet heistä alaikäisille lapsilleen. On siis absoluuttinen totuus, etteivät pienituloisimmista pienituloisimpien rahat riitä tällä hetkellä ruokaan, vaan jokapäiväinen leipä joudutaan hakemaan järjestöiltä.

Korhonen_pieni kuva.jpg

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen piti Anttilan esittämiä lukuja ruuan hinnan keskimääräisestä osuudesta kulutusmenoista vaarallisina arkitodellisuuden kannalta.

- Jos me otamme lapsiperheet, jos me otamme ne, jotka todella ruokaa kuluttavat, pienituloiset, niin se prosenttiosuus on huomattavan paljon suurempi. Jos me katsomme vuoden 2004 kehitystä, niin esimerkiksi makaroni on noussut 63 prosenttia, kahvi on noussut 69 prosenttia, tomaatit ovat nousseet 91 prosenttia. Siis aivan toisenlaisia prosenttilukuja, Korhonen totesi.

Korhonen kysyi valtiovarainministeri Jyrki Kataiselta myös sitä, onko hallitus valmis alentamaan ruuan arvonlisäveroa nopeasti jo tänä vuonna. Katainen kuitenkin ilmoitti, että asiaan palataan ensi vuonna.

Olli Kohonen Verkkolehti Verstas 25.4 2008